vineri, 1 februarie 2008

Valentin Gheorghiţă, Baron de Ateneu

Nu credeam să scriu în 2008 despre un Baron al vreunei instituţii culturale din "Vrancea, provincie europeană". Dar tocmai pentru că trăim în acestă provincie, un individ cu o formaţie de mecanic a ajuns baron peste Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia" din Focşani. Instituţia în care ţinea conferinţe Mircea Eliade şi Nicolae Iorga s-a transformat în feuda unui inginer care, după modelul Baronului din CJ, cere unor ziarişti din presa locală, prin comunicate de presă, ce şi cum să scrie. Reţineţi, ne aflăm în 2008, România este în UE, Ateneul Popular - instituţie care are ca scop promovarea culturii, este plătită din banii noştri şi trebuie să promoveze cultura, nu să premieze şi să promoveze firmele locale. Indignat că i-am amintit de mai multe ori aceste realităţi, directorul Gheorghiţă a ţinut să precizeze printr-o adresă jurnalului la care colaborez că activitatea din domeniul culturii nu este treaba sa. "O premiere a celor mai frumoase rezultate în domeniul culturii poate este necesară, dar nu este onest ca noi să o facem", scrie în adresa ("dreptul la replică"!) semnată de inginerul Gheorghiţă. Dar cine să o facă dle Gheorghiţă? Dobrovici, Niculina Moraru, maiorul Gheţu, Mme Carcadia? Pentru ce vă plăteşte Primăria si C.L. Focşani, tov director? Să editati reviste "copy-paste", cu zeci de pagini publicitare, în care să dăm cu puşca după cultura din acest judeţ? Nu cred! Nu va ţine nimeni cu forţa la Ateneu, dar nu transformati institutia într-o Agenţie de publicitate! La una din ultimile lansări de carte eram 10 inşi în sală, presa included. Nu vă spune nimic acest lucru sau nu pricepeti că trăim în 2008? Ori confundati funcţia de director cu aceea de actor la Teatru Popular, unde ca amator nu va judecă nimeni?

2 comentarii:

ShortestCut spunea...

Multumesc pentru cuvintele frumoase. Ma grabesc sa va intorc complimentele. Daca punem laolalta scrierile noastre si ale altora asemenea, vom avea o imagine a Romaniei demna de Fellini. Pacat ca de sus seamana cu un film de Sergiu Nicolaescu! :)
Am vazut si eu semnul acela cu "Vrancea - provincie europeana" si m-am prapadit de ris. Tocmai ma duceam la Anghelesti, unde nu avem apa curenta, iar buda e tot pe deal, ca pe vremea lui Guido Gianetti, saracu'.

Vrancea Mioritica spunea...

Trăim, din nefericire, într-un film de Sergiu Nicolaescu. România intreaga este o provincie europeană. Niciodată nu a fost altfel. Cred că şi în anul 3008, în România budele va fi o ţară cu bude pe dealuri, ca pe vremea lui Guido Gianetti. Văzute din avion, budele par niste "menhiri" celtici. Nu degeaba tot zbiară naţionaliştii băştinaşi că suntem un popor credincios. Or să zică pasagerii din avioane că fiecare român are locaş de rugăciune în curte... Ceea ce nu-i deloc fals însă, oricât am învârti-o, românii stau mai mult prin bude decât la Biserică....