vineri, 15 februarie 2008

Vrancea nu este în Europa

Un amic a scris acum câţiva ani un articol cu un titlu jenant, "Vrancea, ruşinea României". Aş adăuga, "Vrancea nu este în Europa", aducând argumente din toate domeniile. Ofer doar unul, de natură culturală, dar şi religioasă. Zilele trecute europenii - catolici, protestanţi şi ortodocşi - i-au sărbătorit pe Chiril şi Metodie, doi greci care au inventat alfabetul chirilic în secolul al IX-lea. Adică alfabetul în care a fost scrisă istoria românilor o mie de ani. Peste tot în Europa şi în marile oraşe din România au avut loc evenimente pe acest subiect. La noi, în acest nenorocit judeţ, condus de puşlamale, idioţi şi figurine scăpate de la Dumbrăveni nimeni nu a auzit de patronii spirituali ai Europei.

7 comentarii:

Stefan Gabriel Chelaru spunea...

Pai, ce?! Se mai foloseste, cumva, alfabetul chirilic? Astia de ne conduc abia de stiu sa-l descifreze p-asta latin, daramite sa mai tina minte ceva despre alfabetul ce-a fost folosit pe meleagurile astea. Off-topic, subiectul legat de Chiril si Metodiu mi-a cazut la examenul de Istorie Medievala Universala, cu profesorul Caprosu, la Iasi. Mi-a aduc aminte si acum harta cu traseul celor doi calugari.

Vrancea Mioritica spunea...

Frumoasă aventura grecilor din Tesalonic! Ar trebui povestite celor care se găsesc pe băncile şcolii asemenea aventuri care au schimbat faţa Europei pentru un mileniu. Cine Dumnezeu să le povestească şi unde? Directorii instituţiilor de cultură din Vrancea sunt nişte analfabeţi, instituţiile de cultură oferă locuri de muncă soţiilor şmecherilor din administraţia locală (şi ele create după chipul soţilor), iar liceele au ajuns fabrici de "bacalaureate"! Nici eu nu am uitat harta cu traseul celor doi călugări şi de fiecare dată când dau peste un document în chirilică la Arhive mă gândesc la călugării care au scos din alfabetul grec un alfabet comercial, dar a servit ca instrument lingvistic tot Evul Mediu valah. Sunt unii semidocţi prin oraş care publică lucrări de istorie, în care citează din documente din Arhivă, documente pe care nu le-au văzut niciodată. Fiecare dosar din Arhivă are o foaie pe care sunt trecuţi toţi cei care le citesc. Deşi unii istorici băştinaşi le citează pe zeci de pagini, numele lor nu apare pe foaia care însoţeşte documentul chirilic. Fie autorul are un "negru" care-i scrie cărţile şi el le semnează, fie citează documentul folosind informaţia din alte lucrări, dar dă ca sursă Arhiva, să pară cercetare sănătoasă şi nu furăciune.

d3m3ntzial spunea...

Sunt partial de acord cu ce ai scris. Totusi, nu pot sa fiu de acord cu tine referitor la pregatirea directorilor de institutii de cultura. Nu toti sunt analfabeti, asa cum afirmi tu.
Iti dau un singur exemplu : Ghinita Constantin, directorul Casei de Cultura din Marasesti. Mai vrei si argumente sau esti de acord cu mine?

Vrancea Mioritica spunea...

Stimate dle Dan Braşov,
Ca să puteţi avea o părere despre subiectul "cultură", trebuie să mai şi aveţi o brumă de... cultură. Din ce văd pe site-ul dumneavostră, sunteţi departe de prima literă din cuvântul... cultură. Din câte ştiu, nu prea ne-am întâlnit vreodată într-o bibliotecă publică ori vreo instituţie de cultură. Mai treceţi pe la Bibliotecă înainte să vă ia gura pe dinainte şi să vorbiţi doar ca să vă băgaţi în seamă!

d3m3ntzial spunea...

Nu vad de ce luati totul in nume personal! Faptul ca mi-am exprimat o parere va deranjeaza asa de tare incat sa vorbiti pe un ton superior ?
Nu stiam ca, pentru a sta de vorba cu dvs, sau pentru a-mi exprima o parere pe un blog public, trebuia sa ma fi vazut intr-o institutie de cultura. Chiar asa, le frecvententati ? Nu mi se pare, dupa comportament.
Tot ce stiu eu este ca uneori, jurnalistul V.M., este doar o interfata. Mai tineti minte articolele scrise de dl Raileanu , dar semnate de catre dumneavoastra?
Cat despre ceea ce scriu pe site... nu va obliga nimeni sa ma cititi. Eu unul nu fac pe jurnalistul, ca dvs.

Unknown spunea...

domnule V.M. aveti mare dreptate in ceea ce priveste directorii de institutii de cultura.Cunosc un astfel de exemplu concret de lepra proletara intitulat director de casa de cultura.Nu are nici macar douasprezece clase si totusi a obtinut avizul cu dispensa directiei ptr cultura in vederea participarii la concurs.O viata intreaga a urmarit pe altii dandui in gat la secu aratandu-se un mare activist de partid laudandu-se tot timpul cu unchiul sau mare mahar in structurile securitatii de la vremea aceea.Se lauda tot timpul ca a facut ceva scoala pe la "Stefan GHeorghiu"si cunoaste bine psihologia maselor.Va spun eu ca acest hoit nu cunoaste decat psihologia buzunarului iar toata viata lui nu a facut altceva decat sa zdrangane la o chitara parlita de tigan si sa branseze la conducta de apa a orasului fraudulos multi cetateni din comunele limitrofe orasului.Tiganul si-a tras si contabila vaduva,deh ....s-o mai verifice din cand in cand la "bilantul lunar".Asta e doar un crimpei din ce fac de regula acesti asa zisi oameni de cultura din judet.Sunt convins ca v-ati dat seama despre cine este vorba.....In episodul urmator o sa va vorbesc despre alt "om de cultura"cu o mare preocupare in a "cultiva"lovele...

Vrancea Mioritica spunea...

Stimate dle Paul,
Nu pricep despre cine vorbiţi. Dacă nu este o glumă aş dori să-mi precizaţi din ce localitate este acest director. Îmi pare rău că trataţi cu dispreţ pe fraţii noştri ţigani. Vă rog să nu uitaţi că ţiganii au ţinut economia românească în Evul Mediu şi graţie talentului lor, folclorul românesc a rezistat sub fanarioţi. Lăutarii ţigani au fost artiştii care au perpetuat muzica românească din secolul al XV-lea până în veacul trecut. Dacă am avea la conducerea instituţiilor de cultură din judeţ doar ţigani, am avea instituţii de cultură pline de viaţă şi nu figuranţi complexaţi, înregimentaţi politic şi incapabili să promoveze cultura din acest judeţ.