vineri, 22 februarie 2008

Biblioteca Judeţeană, "casă de cultură"?

Din dorinţa de a populariza instituţia şi a atrage publicul, în ultimii 2-3 ani Biblioteca Judeţeană "Duiliu Zamfirescu" a abandonat cartea şi ce este mai grav, pe scriitori, adică pe cei care scriu cărţile! În locul manifestărilor dedicate cărţii şi autorilor şi-au găsit adăpost cele mai caraghioase expoziţii realizate de tovarăşe învăţătoare şi educatoare pentru că expoziţia dă bine la cv-ul tovarăşelor şi mai ales este un punct în plus la grad. Stimaţi manageri ai Bibliotecii Judeţene, lăsaţi educatoarele şi învăţătoarele şi organizaţi manifestări serioase, mai invitaţi şi scriitori, lansaţi cărţi nu expoziţii de hârtii colorate, pentru că Biblioteca Judeţeană nu este casă de cultură. Vă place să vorbiţi despre creşterea numărului cititorilor, dar nu cantitatea este scopul. Aţi câştigat câteva mii de cititori, dar aţi pierdut contactul cu autorii cărţilor şi asta se simte. Se vede chiar. Cei mici au biblioteci şcolare unde pot citi şi nu populând instituţia cu mărţişoare realizăm un act de cultură. Îmi pare rău că v-am scris aceste rânduri. Mulţi văd acest lucru, dar merg mai departe. Casa de Cultură a ajuns sală de expoziţii de mobilă, Ateneul Popular scoate reviste comerciale pentru ţigle şi maşini populare, Ansamblul Ţara Vrancei reciclează foşti comunişti, Pastorala cântă la botezuri şi cununii, Teatrul Municipal oferă spaţiul pentru Balul bobocilor, iar Biblioteca Judeţeană organizează târg de mărţişoare! În ce lume trăim, băi nene! Totul cu bani de la bugetul CJ Vrancea şi CL Focşani. Iar suma depăşeşte bugetele reunite ale oraşelor Mărăşeşti, Odobeşti şi Panciu, băi nene! Vi se pare lucru de şagă?

4 comentarii:

Kambei spunea...

Cred ca din toate institutiile de cultura din Vrancea biblioteca se misca cel mai bine. In fundul asta de tara e singurul loc unde mai gasesti cate ceva pentru spirit. Ma refer la carti pe care de multe ori nu-mi permit sa le cumpar. Consider ca gresesti cand spui ca ar trebui organizate activitati cu scriitori. Care scriitori? Cand ii vad pe astia de provincie care se cred mari genii imi vine sa pun mana pe revolver vorba cuiva. Totusi daca ma gandesc bine sunt si ei pe primul loc la ceva: la numarul de sticle cu vin baute. Da n-are rost sa-i criticam. Asa sunt geniile. Cu respect. Nicu

Vrancea Mioritica spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Vrancea Mioritica spunea...

Sunt de acord că unii scriitori vrânceni au inclinaţii bahice, dar mă refeream la scriitori in general, nu doar la cei mioritici care se cred genii, dar au opere care circulă numai între Râmna şi Milcov. Vorbeam de puzderia de expoziţii de doi lei care nu cadrează cu Biblioteca, o instituţie a cărţii prin excelenţă, nu un operator cultural gen casa de cultură, unde poate expune orice cucoană. Vreau să particip la întâlniri cu scriitori şi cărţi la Bibliotecă, nu la vernisaje răsuflate, cu pereţii plini de hârtie creponată ca vremea când Carcadia se ocupa de cultura pe la Focşani. Critica mea este una amicală pentru că iubesc Biblioteca, singurul loc de altminteri civilizat dintre toate instituţiile de cultură băştinaşe. Să auzim de bine, V. M.

Gheorghe Mocanu spunea...

“Unii scriitori vranceni au inclinatii bahice” Excelent ! Au numai inclinatii, deci nu sunt, de-a dreptul, alcoolici! Chiar asa de-ar fi fost, tot bine era… In primul rand Vrancea nu este o exceptie. Uitandu-ma in jur, in Bz, BC, GL, Ph etc., lucrurile stau la fel.
Onorabile domn, Nicolae, inclinatii alcoolice au avut si Nichita Stanescu, Creanga, Sadoveanu, Minulescu. Scriitorii se adunau aproape zilnic la restaurantul CAPSA, care nu era o biserica... Nu duceau la ureche nici St. O Iosif, Bacovia, Camil Petrescu, iar daca ma uit spre rusi, unde literatura a fost si este exceptionala, adaugam listei pe Esenin, Gorki, si daca trecem si doi din occident, pe Hemingway, Balzac, avem destule argumente spre a va linisti in privinta licorilor ce aluneca pe gaturile scriitorilor. Cine v-a pacalit spunandu-va ca nu pot crea acesti oameni, decat pocaindu-se si consumand numai ceaiuri si apa plata ?
In ce priveste biblioteca judeteana, aveti mare dreptate, n-am auzit sa fie invitat spre lecturare, ori spre a-si lansa cartea vreun scriitor, daca nu vrancean, macar din alte locuri, mai prielnice creatiei, unde vinul nu se constituie intr-un obstacol in calea muzelor. Urmarim permanent chipul frumoaselor doamne functionare inalte pe sticla televiziunii locale, cu rafturile cu carti deasupra tivdelor lor , cu noi si noi proiecte laborioase, ultima dintre acestea fiind recenta, aceea de extindere peste masura a spatiului dedicat limbilor straine.. Nimerit lucru… Dar noi stam rau, daca nu foarte rau, cu limba romana… O alta anomalie este si aceea ca , la biblioteca ce se declara JUDETEANA, nu-si pot face fisa decat locuitorii Focsanilor... Oare este normal ?