marți, 18 noiembrie 2008

Să canonizăm martirii din timpul comuniștilor

Pe 1 decembrie 2008 va debuta campania "Din temnițe spre sinaxare", "care va consta în organizarea de conferinţe, dezbateri, tipăriri de cărţi, broşuri şi pliante de popularizare, în proiecţii de filme documentare, în organizarea de întâlniri cu cei care au supravieţuit închisorilor comuniste dar şi de pelerinaje la locurile în care au fost îngropaţi sfinţii mărturisitori.
Prima acţiune este editarea volumului "Din temniţe spre sinaxare", la Editura Areopag, şi sprijinirea editării numărului 3 din Revista Atitudini - cu materiale despre canonizarea sfinţilor închisorilor. Ultima acţiune va avea loc în postul Crăciunului anului 2009 - când se va organiza un pelerinaj la Aiud, la mormintele şi moaştele mărturisitorilor". Mai multe informații pe www.sfinții-inchisorilor.ro

2 comentarii:

Constantin spunea...

Nu tin sa fiu un singuratic ori un carcotas.
Fiind unul dintre varstnicii blogosferei imi pot permite sa spun din cele traite.
Propaganda comunista era asidua cu istoria sa in mare parte inventata si in cea mai mare parte exagerata. Viata ilegalistilor era insistent "predata". Comunistii aveau mare si continua nevoie de legitimare.

Mi-a placut mult istoria, mai ales din prima parte a ultimului secol. Gaseam un refugiu in memoriile lui Argetoianu sau Tache Ionescu, de exemplu.

Desi nu pot fi puse pe acelasi palier, actualele rememorari imi dau aceeasi senzatie de distorsiune a realitatii.
Sper sa gresesc!

Vrancea Mioritica spunea...

Nu gresesti. Ai dreptate, exista si astazi, ca si ieri, tendintze spre distorsionarea realitatii. Exista riscul sa avem reabilitate persoane controversate, doar pentru motivul ca au fost inchise in anii 50. De aceea, este nevoie ca acest demers sa fie cunoscut de cat mai multa lume si pe parcursul unui an sa aiba loc suficiente discutii publice, pentru a evita orice eroare.