miercuri, 17 septembrie 2008

Rromii discriminati la Focsani

Cetăţenii de etnie rromă din Focşani sunt, pentru prima dată, discriminaţi oficial de autorităţile focşănene. Act fără precedent în politica post decembristă din oraşul mioriţic, consilierii locali au refuzat ordinea de zi din şedinţa CL din 16 septembrie, care cuprindea şi proiectul "O casă pentru rrom, rrom pentru societate", proiect prin care, prin PHARE 2006 se construiesc locuinţe pentru rromi. Termenul depunerii proiectului a fost 17 septembrie, orele 16. Tratat neprofesionist în presa locală, subiectul a trecut la capitolul "şi altele". Cred că societatea civilă din Focşani ar putea lua poziţie faţă de acest act de discriminare. Discriminarea rromilor ţine de incultura celor care conduc acest oraş. Autorul moral este primarul Decebal Bacinschi!

7 comentarii:

Aida B spunea...

desi nu cred in principiul "a da mura-n gura" cred ca, in cazul rromilor, am putea sa facem un gest si sa le oferim o locuinta! nu numai neamurile norabilitatilor sa aiba acces la locuinte de tip ANL! dar sa vedem si reciproca, adica rromi facind si ei un gest spre integrare.

gabriela spunea...

As vrea sa aud argumentele, ce au avut de zis... Mi se pare de-a dreptul aiuritoare si mie chestia asta .

Cristi S spunea...

din cate stiu, "discriminare" inseamna tratarea inferior diferita a unora. Ori aici inteleg ca a fost mai degraba respins un proiect bazat pe FAVORITISM. As inteleg daca s-au cladit pana acum case doar "pentru romani", sau daca romanii din Vrancea sunt toti atat de bogati, ca nu mai e nevoie sa se faca si locuinte pentru ei.

Tin minte apoi ca ani de zile s-a scris prin presa de proiecte asemanatoare si bani aruncati pe apa sambetei. Ca romii NU DOREAU mai apoi sa locuiasca in acele case. Ori le devalizau, ori le paraseau efectiv, in cautarea nomada a altor locuri.

N-ar trebui sa se lucreze putin si la capitolul mentalitate? Si chiar apreciere a ce s-a facut deja pe-aceasta latura? Intreb doar.

Vrancea Mioritica spunea...

Pentru Cristi: Nu vorbim de rromi care fura si fac trafic de orice. Vorbim de sutele de familii rrome din Vrancea care formeaza o minoritate discriminata pentru simplul motiv ca apatine etniei rrome. Exista o strategie nationala pentru imbunatatirea situatiei romilor, elaborata cu sprijinul Comisiei Europene si aprobata de Guvernul ROmaniei. Gratie acestei strategii s-a lansat un grant de finantare pe PHARE 2006, numit "Refacere mica infrastructura urbana si locuinte". De aceasta data, acest proiect se deruleaza in parteneriat cu un ONG rroma si una din conditiile finantarii este ca aplicarea proiectului sa sa-i implice chiar pe rromi. Pentru a-i responsabiliza. Daca o parte dintre rromii fura, o fac pentru ca 4 secole au fost sclavi in Tarile Romane si furau de-ale gurii sa nu moara de foame. Cuza i-a eliberat definitv din robie, dar tarele a 4 secole isi spun cuvantul.
Ptr Voce Tare: Proiectul a fost depus la sedinta ordinara din august cand alesii PSD nu s-au prezentat. Acum, consilierii PD-L au vrut sa fie si ei "destepti" si nu au acceptat ordinea de zi cu proiectul, spunand ca este un proiect pt o sedinta ordinara, nu una extraordinara. Era cu o zi inaintea expirarii termenului limita pentru depunerea proiectului. Dupa parerea mea, toti consilierii sunt de vina, in frunte cu primarul si ar merita sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii deoarece refuzul proiectului a fost DELIBERAT. Ma tem ca nu este decat un inceput si istoria se va repeta.

Cristi S spunea...

nici eu nu ma refeream la "romii care fura". Ma refeream clar la FAVORURI care pare-se ca se fac, doar fiindca sunt romi. Oare atatia romani la fel de saraci (ca n-ai raspuns la intrebare) nu se vor simti oare si ei discriminati? Trebuie sa-si schimbe buletinul, sa devina romi, ca sa profite si ei de-asemenea programe?

Anyway, nu spun aici ca proiectul trebuia musai anulat (n-a fost doar AMANAT de fapt?), dar insemnarea ta are ceva iz de discriminare pozitiva.

Despre aberantul argument "Daca o parte dintre rromii fura, o fac pentru ca 4 secole au fost sclavi" cred c-o sa consemnez la Gabriela

Aida B spunea...

Cristi: chiar ca aberatie, frateee!!
sa justificam comportamentul unor oameni pentru lucruri care s-au intimplat cu secole in urma, pentru ei au fost eliberati pe la jumatatea secolului XIX!!!
inteleg ca trebuie ajutati, dar nici chiar asa!
ei de ce nu se ajuta intre ei, foarte bine pusa problema, cei cu palate de ce nu dau si celor care n-au nimic?? de ce bogatii nostri ridica biserici la fiecare colt de strada, in loc sa ridice un asezamint social??

danb spunea...

Aprobarea proiectului ar fi insemnat clar discriminarea populatiei de etnie romana care nu beneficiaza de astfel de proiecte. Eu cred ca integrarea se face prin educatie. La fel ca si in Germania sau SUA de exemplu, cred ca cei care doresc sa se integreze ar trebui sa urmeze cursuri de istorie si limba tarii in care traiesc. Nu am nimic impotriva ca sa fie cumva stimulati financiar ca sa participe la cursuri, de exemplu salariul mediu pe economie atat timp cat urmeaza regulat cursurile. Prin pomana neconditionata nu s-a realizat niciodata absolut nimic pozitiv. Se va crea o dependenta de astfel de pomeni care va determina romii sa faca orice ca sa ramana permanent saraci pentru a beneficia de ajutoare. Acest comportament a fost observat la copiii din centrele de copii care desi aveau haine noi foarte scumpe din donatii, in momentul in care aparea o alta delegatie straina imbracau din nou hainele vechi sau isi rupeau hainele pe care le aveau pentru a obtine alte favoruri. DanB